Erdélyben jártunk “Határtalanul”

erdely

2016 tavaszán iskolánk első alkalommal pályázott a Határtalanul Program egyik projektjére.  Ennek a programnak a célja a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területein. A program keretében 2010 óta közel 100 ezer magyarországi diák vehetett részt határon túli tanulmányi utakon. 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre.

      hatartalanul-logo-300x110

Legnagyobb örömünkre pályázatunk sikeres volt, így megkezdhettük a kirándulás előkészítését. Kötelező előzetes csapatépítő programként szeptember elején Vasszécsenyben jártunk, ahol megtekintettük Pödör György ásványkiállítását.

img_8359

Pár nappal később egy 3 órás program keretében ismerkedtünk erdély történelmével, földrajzával, népművészetével és hagyományaival kisérő tanárainknak köszönhetően. Az utazással kapcsolatos praktikus tanácsokból is jutott bőségesen minden tanulónak és a szintén jelen lévő szülőknek.

img_8485

kep2

Nagy várakozással ültünk fel a remek luxusautóbuszra 2016. szeptember 12-én.

kep1

Utólag már elmondhatjuk, hogy egy fantasztikus ötnapos tanulmányúton vettünk részt Partium, Belső- Erdély és Székelyföld tájain. Mi 7. a és 7. b osztályos diákok a Gotthárd Iskola hetedikeseivel együtt pályáztunk s utaztunk.

erdely2

Hosszú buszozás után a Szent László által alapított Nagyváradon interaktív felfedező városnézésen vettünk részt, majd megtekintettük a körösfői kalotaszegi templomot. Első szállásunk a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban volt.

img_2350

img_2372

img_2394

kep4

 

Második nap délelőtt a Báthory István Líceumban helyi diákokkal találkoztunk, akik körbevezettek minket Kolozsvár központjában. Felkerestük Mátyás király szülőházát, gigantikus méretű lovasszobra előtt pedig csoportképet készítettünk. Délután a Tordai hasadékban túráztunk, amely után igencsak jólesett az ebédre felszolgált helyi jellegzetesség, a csevapcsicsaszerű miccs. Utána a helyi sóbányába látogattunk, amely a 22. helyet foglalja el a világ hihetetlen turisztikai látványosságai között. Lent a mélyben felültünk az óriáskerékre, megfigyeltük a visszhangot, megízleltük a mennyezetre rakódott sót, sőt a tavon még csónakázni is lehet. Innét Marosvásárhelyre utaztunk buszos városnézésre. Este Gernyeszegen, a Grand Lionban volt a szállásunk. Itt részesültünk az egyik legbarátságosabb vendéglátásban. A panziót üzemeltető család már a bejáratnál kürtöskaláccsal várt minket.

img_8706

img_8740

img_8748

img_2463

img_8906

kep5

 

Harmadik nap délelőtt a Felső- Maros áttörésben ismerkedtünk a vulkanikus Kelemen és Görgényi havasokkal, a második világháborúban kiépített Árpád vonallal. Délután a Gyilkos tó parti séta keretében megfejtettük a tó keletkezését, majd következett a Békás- szorosi kirándulás. A tó közelében a Hotel Turistban volt a szállásunk, ahol a medencében lubickolhattunk is.

img_9004

img_2575

kep6

img_9143

Negyedik napi állomásaink: Csíksomlyó (kegytemplom), Székelyudvarhely, Farkaslaka (Tamási Áron sírja), Korond (népművészeti vásár), Szováta (séta a Medve tó körül), Kolozsvár (szállás). Az ebédet családias környezetben fogyasztottuk el. Egy helyi néni, Edit asszony finom házias paprikás krumplival várt minket a Hargita megyei Székelyszentlélek településen.

img_2600

img_0755

 

img_2685

kep7

Az utolsó napon vettünk részt az utazás legnehezebb túráján a sonkolyosi- szorosban. Egy vas függőhídon keltünk át, majd megmásztuk a meredek hegyoldalt. Fentről csodás kilátás nyílt a tájra.

img_9291

img_9296

img_9318

A kirándulás öt napja alatt hatfős csoportokban kitöltöttük a látottakhoz kapcsolódó munkafüzetet. Zárásként az első három legjobban teljesítő csapat minden tagja egy-egy korondi ajándéktárgyban részesült az idegenvezetőnk jóvoltából.

img_9353

img_9355

img_9356

E kirándulás elképzelhetetlen lett volna az ő és fia munkája nélkül. Érdekes történeteikkel felejthetetlenné tettük számunkra az utazást. Humoros buszsofőrünk is felvidította napjainkat.

img_9363

Az időjárás is nagyon kedvezett nekünk. Csodás élményekkel gazdagodtunk. Jó szívvel ajánljuk ezt a pályázati lehetőséget és kirándulást a leendő hetedik osztályosoknak!

Copyright © 2021. Powered by WordPress & Romangie Theme.