Nem bántja a szemét a szemét?

A Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában április 22-én, a Föld Napján megrendezésre került a „Nem bántja a szemét a szemét?” című vetélkedő, mely kapcsolódott az  ENSZ  „A fenntarthatóságra oktatás ” 2005-2015 évtizedének programjához.

Az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása a környezeti válság. A környezettudatosabb magatartás kialakítása a válsággal való megküzdés egyik fő eszköze.
A versenyen általános iskolák felső tagozatos tanulói vetélkedtek 3 fős csapatokkal.

A verseny 2 fordulóban zajlott.

Az elsőben a csapatoknak előzetesen kiadott feladatot kell beküldeni, mely munkákból kiállítást rendeztünk az iskola aulájában.
A zsűri odaítélte „Recycling Design” különdíjat, melyet a vetélkedő első fordulójára beküldött legkreatívabb műanyag hulladékból készült 3D alkotás készítői és felkészítő tanáruk kapta. Ezt a díjat a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata vihette haza. Felkészítő tanáruk Bándoliné Pájer Éva.

DSC_0058

A 2. forduló során elméleti és játékos ügyességi feladatok (Activity, PET- Bowling, Puzzle, Tapossa laposra, stb.) megoldásával mutathatták meg a diákok, hogy mennyit tudnak az alternatív energiákról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemről.

DSC_0029
A „Tudatos vásárlás” feladatnál berendeztünk egy kis „ABC”-t, ahol a pulton található cikkek közül ki kellett választani a helyes fogyasztói magatartásnak megfelelő árukat.

Az első helyezést az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája nyerte el. Csapattagok: Bojtos Loretta, Szabó Nikolett, Vincze Viktória, felkészítő tanáruk Nagyné Kuglics Éva.

unnamed
A 2. helyezést a Paragvári Utcai Általános Iskola érte el. Felkészítő tanár Szendrődiné Módli Ilona.

DSC_0134

A képzeletbeli dobogó 3. fokára a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata állhatott fel.

DSC_0135

 
Nagy Gabriella projektvezető