„Nem bántja a szemét a szemét?” vetélkedő

A Szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában április 16-án, a Föld Napjához kapcsolódóan, 13. alkalommal került megrendezésre a „Nem bántja a szemét a szemét? avagy a Kék bolygó” című vetélkedő.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 29. magyar és a 49. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

Agyonnyomjuk a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

A versenyen általános iskolák felső tagozatos tanulói vetélkedtek 3 fős csapatokkal.

A verseny 2 fordulóban zajlott.

Minden évben meghirdetjük a „RECYCLING DESIGN” különdíjat. Az idén a legtöbb használtmobilt behozó iskola csapata nyerte el.
A Jane Goodall Intézet kampányt indított, ami a használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elteszik, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne. Újrahasznosításukkal a Föld tartalékait és az állatok élőhelyét kímélhetjük.
A címet a 131 db mobilt begyűjtött paragvárisok érdemelték ki.

A 2. forduló során elméleti és játékos ügyességi feladatok (Activity, PET- Bowling, Quiz, Anagramma, Szóháló, Tapossa laposra, stb.) megoldásával mutathatták meg a diákok, hogy mennyit tudnak a környezetvédelemről, az alternatív energiákról, a szelektív hulladékgyűjtésről.
A „Tudatos vásárlás” feladatnál berendeztünk egy kis „ABC” pultot, ahol egy áruházban kapható árucikkek közül találkozhattak párral a diákok. A kiállított cikkek közül kellett kiválasztaniuk a helyes fogyasztói magatartásnak megfelelő árukat.

  • Az első helyezést szoros küzdelemben az Oladi Általános Iskola nyerte el.
    Felkészítő tanáruk Gombor Zoltán.
  • A 2. helyezést a Dési Huber Általános Iskola csapata érte el.
    Felkészítő tanáruk Fülöp Gábor.
  • A képzeletbeli dobogó 3. fokára a Paragvári Utcai Általános Iskola csapata állhatott fel
    Felkészítő tanár Szendrődiné Módli Ilona

A rendezvényünkkel immár hagyományt teremtettünk, 13. éve nagy sikerrel rendezzük meg. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a diákok, s rajtuk keresztül családjaik környezettudatos magatartásának fejlesztéséhez.

A versenyző csapatokat a támogatásnak köszönhetően értékes díjakkal tudtuk jutalmazni. Támogatóink az önkormányzat Környezetvédelmi és Városstratégiai Bizottsága és a szombathelyi TÁVHŐ.

Nagy Gabriella

 

 

 

Oladi Általános Iskola diákjai

Dési Huber Általános Iskola diákjai

Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai

 

 

Copyright © 2020. Powered by WordPress & Romangie Theme.